In Kosovo, ranile trecutului nu s-au inchis, sarbii din nord refuza in continuare sa recunoasca independenta, in timp ce situatia economica risca sa aduca tensiunile pana la temperatura de explozie. Cu un guvern care cheltuieste cu mult peste posibilitati si 65% din populatie formata din tineri, peisajul din Kosovo balanseaza intre fervoarea independentei si marasmul economic.
Kosovo, cea mai scazuta medie de varsta din Europa
Albanezii kosovari isi vindeca trecutul cu umor. Ariel, un tanar regizor de succes din Pristina, demonstreaza cum inteleg albanezii kosovari sa se impace cu faptul ca inca nu au un loc clar in peisajul international din cauza ca nu au obtinut recunoasterea independentei de la membre UE ca Romania si Spania: "Soldatii spanioli din KFOR se intalnesc cu un albanez kosovar care cum ii vede le spune cu caldura: multumesc, multumesc din suflet. Dar pentru ce, intreaba soldatii mirati, ca doar Spania nu a recunoscut Kosovo ca stat? Kosovarul raspunde: "Pentru ca ati descoperit America".
Albanezii kosovari au umorul intact, dar, cu o Europa preocupata de primavara araba, incep sa se simta uitati, la doi pasi de inima Europei, tocmai in zona cea mai plina de rani si cu potential de insecuritate, in pofida prezentei internationale.
Tinerii au mult timp liber pe care il petrec in cafenele in loc sa fie la munca. La noi cafeaua nu e scumpa Un tanar kosovarEntuziasmul declararii independentei inca ii mai motiveaza pe tinerii albanezi din Kosovo, majoritatea cu studii superioare, cu masterate in strainatate, si care, in pofida tentatiei Vestului si Americii, revin in Kosovo si incearca sa isi construiasca aici o viata.
"Avem cea mai tanara populatie din Europa, ceea ce reprezinta in acelasi timp un avantaj si o problema, in conditiile ratei ridicate a somajului", spune Prindon, un tanar care la 30 de ani se