Mai multe organizaţii neguvernamentale, nemulţumite de modul de organizare şi desfăşurare a Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor, cer Parlamentului constituirea unei comisii de anchetă asupra activităţii Institutului Naţional de Statistică (INS), a declarat vicepreşedintele Asociaţiei Secular-Umaniste din România (ASUR), Alexandru Toma Pătraşcu.
Acesta precizează că Recensământul 2011 a fost marcat de iregularităţi, inclusiv în zona colectării informaţiilor statistice etno-culturale.
'O problemă deosebită a apărut în ceea ce priveşte religia, în nenumărate cazuri recenzorii făcând presiuni asupra oamenilor pentru ca aceştia să se declare de confesiune creştin-ortodoxă. Asociaţia noastră a primit multiple sesizări în acest sens', se arată într-un comunicat ASUR.
Potrivit documentului menţionat, în unele cazuri recenzorul a completat în avans o parte dintre formulare, inclusiv la rubrica 'Religie', iar în altele recenzorii au încercat să modifice sau să interpreteze declaraţiile în scopul înregistrării respectivelor persoane ca fiind creştin-ortodoxe.
'Preotul S.H. din Târgu Lăpus, judeţul Maramureş, semnalează cazul unei doamne de religie greco-catolică înregistrată de recenzor drept creştin-ortodoxă sub motivul că este de 'cetăţenie română', exemplifică ASUR.
Recensământul oferă datele oficiale privind structura demografică a populaţiei, iar ASUR consideră că 'o pondere artificial mărită a credincioşilor afectează corectitudinea politicilor sociale, Biserica Ortodoxă Română (BOR) insistând pe alocarea subvenţiilor bugetare pentru culte proporţional cu numărul oficial al aderenţilor'.
'Dacă şi recensământul din acest an va crea aceeaşi imagine distorsionată ca şi cel din 2002, consecinţele se vor extinde mulţi ani în viitor, iar privilegierea grupărilor religioase va continua să crească. Î