Şeful misiunii diplomatice daneze în Moldova, cu sediul la Bucureşti, a vorbit pentru „Adevărul" despre prioritățile țării sale în perioada deţinerii prin rotaţie a președinției UE. Ambasadorul Regatului Danemarcei crede că ţara noastră are mari șanse să devină unul dintre membrii familiei europene, dar că avem de parcurs o cale lungă şi anevoiasă.
Adevărul: Cum vedeţi eforturile Moldovei în drumul său spre marea familie europeană?
Michael Sternberg: Republica Moldova depune eforturi serioase şi determinate pentru a se adapta şi pregăti în vederea integrării europene. A înregistrat progrese în numeroase domenii, şi-a ajustat o parte din legislaţie la legile şi regulamentele în vigoare în UE. Acest proces este unul dificil şi de durată, care sunt convins că va aduce beneficii poporului moldovean în anii următori.
Credeţi în extinderea Uniunii Europene?
Cu siguranţă va avea loc o extindere. Croaţia este pe cale de a adera la UE, iar negocierile avansează în ritmuri diferite în ceea ce priveşte celelalte state candidate.
Cât de mult crede Danemarca în eficienţa Parteneriatului European de Vecinătate?
Danemarca crede cu tărie în acest proiect. Suntem de părere că Moldova constituie, poate, cel mai bun exemplu în ceea ce priveşte progresele enorme realizate în cadrul Parteneriatului Estic. Suntem adepţii principiului „mai mult pentru mai mult", altfel spus, cu cât un stat îşi reformează mai mult economia, sistemul legislativ şi sistemul politic în direcţia democraţiei, a respectului pentru drepturile omului şi a transparenţei, cu atât UE va sprijini mai mult această ţară din punct de vedere financiar.
Danemarca a fost una dintre ţările care s-a ales cu mute critici din cauza instalării controalelor la frontiere. În ce măsură această reticenţă poate împiedica Moldova să obţină un regim liberalizat de vize cu UE?
Au existat multe