Ashley White, locotenent în armata americană, a murit recent într-unul dintre atentatele cu bombă din Kandahar, din sudul Afganistanului, fiind prima victimă despre care superiorii săi spun că era o prezenţă necesară în rândurile combatanţilor. În vârstă de numai 24 de ani, rolul locotenentului White era special pentru că trebuia să facă lucruri care păreau imposibile pentru colegii ei bărbaţi, cum ar fi, de pildă, să le câştige încrederea femeilor afgane.
Moartea ei subliniază şi riscurile pe care le presupun trimiterea femeilor soldaţi în misiuni alături de trupele de elită ale Statelor Unite în misiuni speciale care să lucreze în sate izolate, scrie cotidianul turc Hurriyet. Cu toate acestea, cadrele superioare din armată şi, deseori, femeile soldat care au participat la acest program spun că rezultatele sunt foarte bune, chiar şi pentru că alimentează dezbaterea privind rolul femeii pe câmpul de luptă.
„Putem face lucruri pe care bărbaţii nu le pot face şi ei încep să îşi dea seama de acest lucru acum", le-a spus jurnaliştilor, potrivit ziarului turc Hurriyet, sergent Christine Baldwin care, la fel ca şi Ashley White, a fost printre primele femei trimise în Afganistan în acest an în calitate de trupe antrenate spacial pentru „aport cultural".
De cele mai multe ori, militarii bărbaţi nici nu pot vorbi cu femeile afgane din cauza regulilor culturale stricte pe care acestea sunt obligate să le respecte, mai ales legate de separarea sexelor şi de tradiţia potrivit căreia femeile ar trebui să petreacă cea mai mare parte a timpului în casă, fără să le vadă nici o persoană străină. Dacă militarii ar fi insistat, nu ar fi obţinut decât o neîncredere din partea sătenilor.
Trupele prezente în Afganistan au fost privite încă de la început cu suspiciune, în special din cauza „raidurilor nocturne" pe care militarii le făceau frecvent în urmă cu zece a