Populaţia comunei Floreşti, de lângă Cluj-Napoca, a crescut de trei ori în ultimii zece ani şi a depăşit-o cu mult pe cea a oraşului Huedin.
Weber Zoltan Arpad este mulţumit de condiţiile pe care le i le oferă acum Floreştiul. Nu a fost întotdeauna aşa. Inginerul de 32 de ani s-a mutat din Cluj-Napoca în Floreşti în 2008, după ce s-a căsătorit. "Preţurile locuinţelor din zonele Titulescu, Năsăud, Dorobanţilor sau Grădini Mănăştur, pe care le vizam eu, erau inaccesibile în acel moment, aşa că am ales Floreştiul, mai exact, cum îmi place mie să îi spun, microcartierul Muzeul Apei", spune Weber. Strada pe care s-a mutat nu era asfaltată şi nu exista canalizare pluvială sau menajeră. Împreună cu vecinii lui, tânărul a pornit o adevărată luptă cu autorităţile locale şi judeţene şi a reuşit să aducă locul în care locuieşte la standarde apropiate de cele normale.
"Dacă analizez acum situaţia, e pozitivă. După rezolvarea problemelor cu asfaltul şi canalizarea, a locui aici înseamnă linişte. Este o zonă fără camioane, o zonă rezidenţială modernă", spune Weber.
Tineri şi bine plătiţi
Recunoaşte însă că multe alte părţi ale comunei mai au încă probleme cu străzile neasfaltate, cu lipsa canalizării sau chiar a iluminatului public. Deşi Floreştiul este comună, problemele ridicate de oameni sunt asemănătoare cu cele din marile oraşe ale ţării: trafic auto îngreunat, transport în comun ineficient şi lipsa locurilor de parcare. "Cea mai mare problemă a nostră este însă transportul în comun, care este scump şi nu corespunde din punct de vedere al traseelor necesităţilor noastre", susţine Weber Zoltan, care admite că cei mai mulţi tineri din Floreşti lucrează în Cluj-Napoca, iar copiii lor sunt aduşi zilnic la şcoli sau grădiniţe în oraşul situat la doi kilometri distanţă.
Inginerul spune că le-ar recomanda prietenilor săi să se m