Unghiile sunt facute din straturi de cheratina, o proteina care face parte si din structura pielii sau a parului. Cele de la maini cresc 2-3 milimetri in fiecare luna, iar cele de la picioare cam un milimetru, insa cresterea este mai rapida in timpul lunilor de vara.
Unghiile protejeaza tesuturile si reprezinta o oglinda a sanatatii generale, oferind semne de avertizare in caz de malnutritie, infectie sau in cazul unor boli. Conform How Stuff Works, iata cateva probleme de sanatate pe care le pot indica unghiile. Desigur, semnele aparute la nivelul acestora nu sunt singurele simptome ale afectiunilor cu pricina, dar nu trebuie ignorate.
1. Deficiente nutritionale
Unghiile pot reflecta unele deficiente nutritionale, cum ar fi cea de fier, de biotina sau de proteine. Unghiile pale, albicioase, sunt un simptom frecvent de anemie. Daca e vorba de o deficienta mai severa, unghiile isi pot schimba forma, devenind concave si foarte subtiri (afectiunea se numeste Koilonichia).
2. Anxietate si stres
Multe persoane isi rod unghiile si, desi este un obicei la care se renunta greu, cei mai multi oameni scapa de el pana la 30 de ani. Rosul unghiilor este un tic nervos, pe care oamenii il manifesta indeosebi cand sunt stresati sau plictisiti. Daca este manifestat moderat, nu va cauza daune permanente la nivelul unghiilor, dar poate sa te lase mai vulnerabil in fata infectiilor la degete si la nivelul gurii.
Uneori insa, acest obicei devine destul de sever, putand indica o tulburare compulsiva, caz in care este nevoie de terapie comportamentala. Daca rosul unghiilor este insotit de trasul parului sau de automutilari este nevoie urgenta de interventia unui specialist.
3. Reactii alergice sau chiar cancer
Aproape oricine a avut un accident minor la o unghie sau mai multe - a scapat spre exemp