Datoria publică a României a crescut cu trei miliarde de lei în luna august, în special din împrumuturi pe termen scurt din disponibilităţile contului general al Trezoreriei statului, şi s-a plasat după primele opt luni la 38,2% din PIB, potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice, citează Mediafax.
În termeni nominali, datoria publică era de 207,5 miliarde de lei la finele lui august, sub maximul de 214 miliarde lei atins în luna iunie. Pentru a se finanţa pe termen scurt, statul a împrumutat din contul Trezoreriei 3,2 miliarde de lei în luna august.
Împrumuturile din contul general al trezoreriei sunt efectuate de obicei atunci când există un decalaj între scadenţele la titluri de stat şi este nevoie de finanţare pe termen scurt. Ulterior, contul se reconstituie.
Preşedintele Traian Băsescu declara la finele săptămânii trecute că pentru anul viitor trebuie ţintit un deficit mai mic decât 3% din PIB, dat fiind faptul că finanţarea se face cu precădere pe termene scurte, iar rostogolirea creditelor ar pune presiune pe finanţarea deficitului din anii următori.
Potrivit datelor Finanţelor, în luna august, soldul emisiunilor de obligaţiuni a crescut cu aproape 1 miliard de lei şi a fost compensat aproape integral de scăderea înregistrată la împrumuturile prin certificate de trezorerie. Ca urmare a acestor operaţiuni, datoria publică în monedă naţională a crescut semnificativ, cu patru miliarde de lei, la 94,2 miliarde de lei, în timp ce soldul creditelor în valută a rămas la aproximativ acelaşi nivel.
Împrumuturile cu scadenţe scurte au crescut cu aproape 2,5 miliarde de lei în luna august, la 60,8 miliarde de lei, iar cele cu scadenţe luni s-au redus uşor la 79,6 miliarde lei.
Datoria publică locală era de 11,6 miliarde de lei, aproape neschimbată faţă de luna anterioară. Potrivit strategiei fiscal-bugetare, datoria publică