Pluto ar putea să-şi recapete titlul de "al nouălea cel mai mare astru care orbitează în jurul Soarelui", după ce astronomii au realizat că i l-au luat pe nedrept şi au retrogradat-o nemeritat la statutul de "planetă pitică", scrie io9.com, care citează un studiu publicat în prestigioasa revistă Nature.
În 2005, astronomul Mike Brown de la Institutul de Tehnologie din California a descoperit o planetă pitică în sistemul nostru solar, botezată Eris, care orbita la o distanţă de trei ori mai mare faţă de Pământ decât Pluto.
Atunci, astronomii au crezut că Eris este mai mare decât Pluto şi au considerat că trebuie inclusă printre planete.
Până la urmă, în 2006, oamenii de ştiinţă au stabilit că e mai confortabil să o "retrogradeze" pe Pluto la statutul de planetă pitică, decât să o includă pe Eris printre planete. Astfel, sistemul solar a rămas cu doar opt planete principale.
Pluto e "cu un fir de păr mai mare" decât Eris
Între timp, astronomii au studiat mai atent planeta Eris şi au stabilit că Pluto este "cu un fir de păr mai mare". Mai exact, Eris are 2.326 km în diametru, iar Pluto - 2.338.
Oamenii de ştiinţă au spus că s-au înşelat la prima evaluare, cel mai probabil din cauza strălucirii planetei Eris. Suprafaţa acesteia e formată din gheaţă, iar din acest motiv planeta e înconjurată de o aură strălucitoare, care o face să pară mai mare decât Pluto.
În plus, un alt motiv pentru care măsurătorile nu au fost exacte prima dată îl reprezintă distanţa foarte mare dintre Pământ şi Eris.
Astfel, cercetătorii au conchis că, foarte probabil, Pluto este "al nouălea cel mai mare corp ceresc care orbitează în jurul Soarelui". Totuşi, ei spun că Pluto nu îşi va mai recăpăta niciodată statutul de planetă cu drepturi depline.
Pluto ar putea să-şi recapete titlul de "al nouălea cel mai mare astru care orbitează în jurul Soarelui",