Grecii ar trebui să aibă dreptul de a-și decide singuri politica economică națională, dar pentru democrație ei trebuie să plătească prin părăsi grupul celor 17 țări care împart aceeași monedă europeană, susține liderul grupului eurodeputaților conservatori, Martin Callanan.
"(Grecia) este în mod evident incapabilă să-și țină deficitul sub control. Poporul grec pur şi simplu nu-și dorește să schimbe acel mod de viață care l-a adus de fapt în această situație," a spus Callanan.
Conservatorii din Parlamentul European au reacționat la anunțul făcut de premierul grec George Papandreou luni (31 octombrie) conform căruia se va organiza un referendum în Grecia pe tema acordului privind ajutorul financiar internațional. Acesta va mai solicita şi votul de încredere al Parlamentului pe același subiect.
„Vom respecta voinţa poporului grec", a declarat premierul grec George Papandreu în cursul unei întâlniri cu membrii grupului parlamentar socialist.
„Oare grecii acceptă noul acord sau nu? Dacă nu îl vor, nu va fi adoptat", a spus acesta.
"Democrația și zona euro au devenit antonime," a spus Callanan. "Poporul grec ar trebui să aibă dreptul de a-și stabili propria politică economică, dar costul de păstrare a democraţiei lor trebuie să fie ieşirea acestora din zona euro," a adăugat acesta. Contribuabilii germani s-au săturat să fie criticați, mai spune Callanan, "calul de dar nu se caută la dinţi".
Data referendumului nu este încă cunoscută, însă va avea loc, cel mai probabil în decembrie anul acesta sau ianuarie 2012. De asemenea, nici tema exactă a referendumului nu este încă cunoscută, însă ministrul finlandez pentru afaceri europene a declarat că acesta "va fi practic un vot privind statulul lor de membru al zonei euro".
Popularitatea lui Papandreou a scăzut considerabil de când Grecia a început să accepte tranșele de ajutor financiar