Micii comercianţi din piaţa Rogerius se opun modernizării acesteia de teamă că vor rămâne fără afacere. Cei circa 60 de pieţari, patroni de mici afaceri familiale şi simpli vânzători, care au luat parte luni seara la dezbaterea publică organizată de Pro Democraţia Oradea, la hotel Melody, s-au declarat răspicat împotriva intenţiei Primăriei de a moderniza pieţei Rogerius.
Desfăşurată într-o atmosferă tensionată, întâlnirea la care au luat parte, pe lângă pieţari, şi reprezentanţii administraţiei locale prin Bimbo Szuhai Tibor, directorul tehnic al Administraţiei Domeniului Public, şi Marius Moş, şef de serviciu în cadrul Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Europeană, a avut la bază intenţia municipalităţii de a construi, din bani europeni, o clădire cu două nivele pe amplasamentul oborului din piaţa Rogerius.
Conform temei de proiectare votate de Consiliul Local în luna august, actualul spaţiu comercial va fi reconstruit din temelii cu un sector de legume-fructe pentru circa 400 de comercianţi şi o zonă de bazar cu o capacitate de circa 150 locuri. Or, în momentul de faţă în obor vând circa 400 de comercianţi!
"Pe noi cine ne mai angajează?"
Pieţarii din Rogerius se tem că modernizarea pieţei, fie şi pe bani europeni, le va închide afacerile. "Ce se va întâmpla cu cei care nu vor reuşi să obţină un loc prin licitaţie? Majoritatea suntem trecuţi de 40 de ani. Pe noi cine şi unde ne mai angajează?", a întrebat retoric Victor Filip, proprietarul unei mici afaceri de familie, în aplauzele asistenţei.
Speriaţi că lucrările ar putea începe în viitorul apropiat, întreprinzătorilor le e frică să nu rămână cu marfa pe cap pentru că nu vor mai avea unde să vândă. "În piaţă sunt temeri că din februarie vor începe lucrările şi aceasta va rămâne închisă pentru trei ani, ori oamenii aceştia trăiesc de aici", a justificat iritarea participanţilo