În lipsa unei aeronave speciale, serviciul medical cu aripile frânte poate deservi spitalele raioanale şi prelua urgenţele chiar și în două ore.
Până când va fi rezolvată problema, medicii se descurcă așa cum pot: oferă consultaţii la telefon și, la nevoie, se deplasează cu una dintre cele cinci mașini de salvare pe care le au la dispoziţie.
În Republica Moldova, drumul dintre viaţă şi moarte străbătut de un pacient e plin de gropi. Are pante abrupte, curbe periculoase, drumuri în reparaţie şi, în majoritatea cazurilor, durează aproximativ o oră până când cursa inter-raională a vreuneia dintre autospecialele Aviasan se încheie la Spitalul Republican din Chişinău. Alteori, pacientul pur şi simplu nu poate fi transportat.
Click aici să vezi GALERIA FOTO!
Cel mai recent caz s-a petrecut în urmă cu nouă zile, când un nou-născut de la maternitatea Spitalului Clinic Municipal din Bălţi a murit sub ochii doctorilor.
„Băiatul s-a născut pe 17 octombrie. Patru zile mai târziu, starea lui s-a agravat. Au apărut convulsii neonatale şi am primit consultaţii prin telefon de la Aviasan. Copilului i s-au administrat perfuzii anticonvulsive, terapie antibacteriană mixtă, a fost intubat. Pe scurt s-au luat toate măsurile de restabilizare a sănătăţii lui. Nu a supravieţuit", spune Grigorie Chetrari, directorul instituţiei. În replică, Mihai Ouş, director Aviasan, spune că bebeluşul nu a putut fi adus la Chişinău, deşi serviciul pe care îl conduce are în dotare o autospecială neonatală. „Copilul nu putea fi transportat nici pe cale terestră, nici pe cale aeriană. Este primul caz de acest fel din ultimii doi ani", precizează el.
Citește și:
Bursa şpăgii în spitale
Un cutremur ar face praf multe spitale din Republica Moldova
GALERIE FOTO Iată ce spitale de lux şi-au construit demnitarii din Republica Moldova!
INTERVI