Bolile cardiovasculare reprezintă o problemă majoră de sănătate în România, avertizează medicii. Potrivit acestora, mortalitatea provocată de aceste boli a înregistrat în ultimii 20 de ani o tendinţă de scădere în ţările Europei de Vest şi Europei Centrale, dar în Romania trendul este unul ascendent. Statisticile de specialitate arată că doi din trei români mor din cauza bolilor cardiovasculare. Cifrele arată că infarctul miocardic şi accidentele vasculare cerebrale sunt principalele cauze de morbiditate şi mortalitate în ţara noastră, cu importante consecinţe socio-economice, menţionează cardiologii. În ceea ce priveşte hipertensiunea arterială, unul din trei români suferă de această afecţiune.
Această afecţiune nu atacă doar cordul, ci şi creierul şi rinichinii. Prin urmare colaborarea dintre neurologi şi nefrologi este mai mult decât necesară. "Pentru noi, neurologii, este extrem de importantă participarea în această Alianţă. Hipertensiunea arterială este un factor de risc important pentru accidentele vasculare cerebrale, dar şi pentru boala Alzheimer. Statisticile OMS din ultimii zece ani arată că România se situează pe locurile unu şi doi în lume la bolile cardiovasculare şi neurovasculare, un lucru care nu ne bucură deloc", a subliniat prof. univ. dr. Ovidiu Băjenaru, preşedintele Societăţii Române de Neurologie.
În acelaşi timp, hipertensiunea arterială este în strânsă corelaţie şi cu diabetul. Potrivit prof. univ. dr. Radu Lichiardopol, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, 16% din pacienţii cu hipertensiune arterială au diabet.
Un rol deosebit în lupta împotriva hipertensiunii arteriale o au şi medicii de familie. "Dacă pacienţii noştri vor înţelege că tratamentul hipertensiunii arteriale nu este opţional şi vor veni mai des către medicul de familie, atunci nu îi vom mai împovăra atât de mult pe ceilalţi c