Cafeaua are povestea ei. O consumăm zilnic de multe ori fără să ştim ce drum a parcurs bobul, de la origine şi până în cana noastră. Sunt puţine locuri în România unde se prepară cafea aşa cum scrie la carte. Există o artă a preparării cafelei, există un stil a consumării ei. La Târgu-Mureş există un astfel de loc unde cafeaua, de o extraordinară calitate, se întâlneşte cu pasiunea celui care o prepară. Marin Rus, proprietarul Maris Cafe, ne-a vorbit despre unul dintre sortimentele sale preferate de cafea. “Iubesc cafeaua sub toate formele ei, dar iubesc cafeaua corect preparată, cafeaua adevărată şi nu ceea ce se se întâmplă în foarte multe locuri unde bei un lichid negru care îi spunem că este cafea dar nu are nimic din calităţile a ceea ce ar trebui să fie o cafea. Cafeaua, din punctul meu de vedere, ar trebui să fie acea băutură de care sunt atât de atras încât abia aştept să mă întâlnesc cu ea, fie că este dimineaţă, după-masă sau seară, căreia să-i simt un corp, să simt cafeaua să văd că este o cafea, să-mi umple gura şi simţurile şi să mă lase să mă gândesc cu foarte mare plăcere la următoarea cafea, înseamnă că am un retro-gust extrem de important în gură, că mă duce cu gândul spre alune, că am un uşor iz de nucă prăjită, că mă gândesc la ciocolată, acestea fiind câteva retro-gusturi ale tipurilor de cafea pe care noi le comercializăm aici”, ne-a spus acesta. Unul dintre cele mai interesante sortimente de cafea este Indian Mosooned Malabar, cafea cu iz de scorţişoară. “Indian Mosooned Malabar, care creşte în apropierea culturilor de mirodenii, piper scorţişoară, cuişoare mă lasă cu un uşor gust de scorţişoară şi piper în gură, este o cafea extrem de delicată. Acest tip de cafea are cel mai mare bob dintre cafelele Arabica. Aceste cafele au de obicei bobul mic, sunt greu de cultivat, greu de întreţinut, dar fiindcă ea se culege cam cu 4-5 săptămâni înaint