Prima numărare finală, dar provizorie, arată că românii sunt mai puţini cu 2 milioane decât la recensământul din 2002 şi că populaţia a coborât sub pragul de 20 de milioane.
La virgulă, Institutul Naţional de Statistică (INS) a transmis ieri că s-au recenzat 19.599.506 de persoane prezente, temporar absente şi plecate pentru perioadă îndelungată. Însă cifrele sunt departe de cele finale, atrage atenţia INS, întrucât urmează să mai fie număraţi cei din locuinţele colective (puşcării, cămine de bătrâni etc.), cei plecaţi în misiune afară (din Ministerul Administraţiei şi Internelor, din Ministerul Apărării şi din Ministerul Afacerilor Externe).
Lor li se vor mai adăuga autorecenzaţii din Bucureşti, care şi-au trimis chestionarele prin poştă, fax şi e-mail. De asemenea, mai urmează unele verificări şi corecturi, care se vor face în zilele următoare, în zonele cu probleme. Cu toate acestea, este greu de crezut că adăugarea acestor categorii va aduce un plus de 401.000 de persoane, astfel încât să se depăşească pragul psihologic de 20 de milioane de locuitori.
Scădere din cauza celor plecaţi
După toate acestea, va începe numărarea bucată cu bucată şi prelucrarea chestionarelor. După ce se va ajunge la cifrele corecte, se vor scădea cei plecaţi pentru mai mult de 12 luni în străinătate şi care nu intenţionează să revină mai curând de următoarele 12 luni. Şi aşa, vom avea populaţia stabilă a României, ale cărei date finale oficiale vor fi publicate în ianuarie 2012. Care va fi populaţia finală depinde de corectitudinea declaraţiilor date, dar şi a înregistrărilor făcute de recenzori care, în comune, au fost în majoritate din rândul funcţionarilor administraţiei locale.
Rezultat aşteptat
Cifrele, aşa cum se conturează de pe acum, nu-i miră pe demografi, care se aşteptau să avem o populaţie de aproximativ 20 de milioane.