Oamenii de ştiinţă de la Universitatea britanică Oxford au descoperit că există mai multe riscuri de apariţie a manifestărilor diverselor afecţiuni, precum atacul de cord sau cel de panică, în anumite ore din cele 24 ale ritmului circadian.
Ritmul circadian este ciclul de aproximativ 24 de ore al proceselor biochimice, fiziologice şi comportamentale aparţinând tuturor entităţilor vii, inclusiv oamenilor.
Citeşte şi:
Suferiţi de hipertensiune arterială? Ar fi cazul să vă testaţi pentru diabet
Greşeli frecvente în tratarea gripei
Multe dintre afecţiuni sunt strâns legate de acest ritm iar manifestările lor nefaste prezintă mai multe riscuri de apariţie în anumite ore ale zilei, au descoperit cercetătorii Universităţii Oxford şi ai Spitalului John Radcliffe. Ei au reevaluat mai multe studii din lume care au vizat influenţa orei din zi asupra bioritmului şi asupra diverselor afecţiuni.
„Atacuri" de la 06.00 dimineaţa
Clar nu este cel mai bun mod de a începe ziua! Cercetătorii au descoperit că, în intervalul orar 06.00-10.00 , riscul producerii unui infarct miocardic este de 40% mai mare decât în restul zilei. Totodată, riscul unui atac vascularcerebral creşte cu 49%.
Potrivit autorilor studiului care a fost publicat în „American Journal of Hypertension", organismul începe să se pună în mişcare la ora 06.00. Acest fapt implică o mai mare activitate hormonală care duce la creştere tensiunii arteriale, motiv pentru care persoanele care suferă de afecţiuni cardiovasculare prezintă mai multe riscuri de a avea un infarct miocardic sau un atac vascularcerebral.
Durerile gutei la 07.00
Cei care suferă de această formă de artrită au dureri mai mari dimineaţa din cauza nivelului crescut de acid uric din sânge. Acesta formează cristale ce provoacă durere la articulaţii, mai ales în regiunea picioarelor.
Un studiu publi