La ora la care scriu aceste rânduri, mai e undeva un colţ de planetă unde noaptea de Halloween încă nu s-a sfârşit; o fantomă sau un “mort-viu” mai dictează, încă, o reţetă de biscuiţi şpriţaţi cu ciocolată pentru o nepoată căreia i s-a făcut dor de dulciurile bunicii. Veţi fi crezând poate că aiurez, că m-o fi atins vreun blestem ciudat, însă tot ce citiţi acum e perfect plauzibil.
În bucătărie, pe urmele vedetelor de la Hollywood
Noaptea asta, un foarte îndrăgit realizator de emisiuni radio, ascultate în Statele Unite ale Americii şi-n Canada, deopotrivă, Frank DeCaro a lansat în direct, “pe unde”, “Cartea de bucate a celebrităţilor moarte” (“Dead Celebrity Cookbook”. De ce a ales noaptea de Halloween pentru lansare e lesne de înţeles. Iar ce se află între coperţile cărţii veţi afla citind mai departe. Toate vedetele din Era de Aur a Hollywoodului, cu reţetele şi anecdotica lor, şi-au dat întâlnire pentru un festin pantagruelic. Câştigătoarele statuetei Oscar Elizabeth Taylor şi Katharine Hepburn, comicii Lucille Ball şi John Ritter, Liberace, Frank Sinatra ş.a. DeCaro povestea că-ntr-o altă noapte de Halloween, în 1975, pe când era elev la un colegiu din New Jersey, a organizat o petrecere foarte reuşită, la care toţi trebuiau să vină costumaţi în vedeta preferată. Vedeta trebuia să fi fost “oale şi ulcele” de ceva vreme. Asta era regula nopţii. “A fost una dintre cele mai reuşite petreceri pe care le-am dat vreodată”, a povestit el, spunând că probabil atunci au încolţit seminţele cărţii de acum. DeCaro a fost mereu interesat de ce au lăsat în urma lor marii artişti ai Americii (când au plecat pe lumea ailaltă), aşa că s-a apucat să colecţioneze reviste, ziare, almanahuri vechi, cărţi, monografii şi nu numai. (Mă întreb dacă în bogata lui colecţie s-o fi aflând şi “The Hollywood Vegetarian Cookbook” a Franciei Ruppen, pe care o am şi eu în bibliote