- Social - nr. 884 / 2 Noiembrie, 2011 La 14 octombrie am participat la inaugurarea fermei viticole "SC VALEA VERDE SRL” din comuna Bagaciu, o firma cu investitori germani, un eveniment pe care l-am consemnat si care a aparut in ziarul "Cuvantul liber”, din data de 19 octombrie, cu titlul "Raurile se intorc la... Terra Regis”din Bagaciu. Deplasarea la evenimentul din Bagaciu a avut ca punct terminus, pentru oficialitatile prezente, "Pensiunea Schreiber”, iar povestea ei adevarata, a pensiunii, am consemnato si am publicat-o in numarul din data de 20 octombrie, cu titlul "Un exemplu de agroturism se intampla la Bagaciu”. In timpul discutiilor purtate, am aflat una dintre cele mai interesante intamplari, narata de domnul Helmuth Gaber. Relatarea ne-a fost tradusa de domnul ing. Harold Salceanu. Iata despre ce este vorba: In anii 1920, cel mai bogat sas din Bagaciu era Daniel Halmen. El si-a trimis fiul, Daniel Halmen junior, la Medias, la Scoala agricola. Cumnatul sau, Heinrich Gaber, casatorit cu Ana, sora lui Daniel, si-a trimis si el fiul, Heindrich Gaber junior, cel care este bunicul lui Helmuth Gaber, investitorul viilor din Bagaciu, la aceeasi scoala. Dupa ce amandoi baietii au studiat viticultura la Medias, s-au intors acasa, la Bagaciu, unde aveau la dispozitie cele mai dotate gospodarii din toata comuna. In acest fel a inceput si s-a dezvoltat o concurenta sanatoasa, intre rude. Amandoi s-au straduit sa produca cele mai bune vinuri si, in acest sens, au inceput sa experimenteze prin recoltari tot mai tarzii, pentru ca roadele sa fie bine coapte. In anul 1937, Daniel Halmen jr. a amanat recoltarea vitei-de-vie pe o suprafata de un hectar, teren situat spre directia satului Curciu (jud. Sibiu), pentru ca strugurii sa ramana pe vita-devie pana tarziu, pentru a atinge o concentratie cat mai mare de zahar. Heindrich Gaber a facut acelasi lucru pe o suprafata tot d