Foto: Thinkstock Două treimi din cantitatea totală de sare consumată este „ascunsă” în alimentele pe care le mâncăm aproape zilnic, cum ar fi unele „gustări”, pâinea şi brânza, avertizează un comunicat recent al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Unele lanţuri de restaurante fast-food şi alte restaurante au în oferta zilnică produse bogate în sare, grăsimi şi zahăr. Din păcate, consumatorii nu au posibilitatea de a controla aproximativ 20% din aportul de sare. De fapt, la ora actuală, consumatorului îi este foarte greu să precizeze cantitatea de sare ingerată zilnic. Aceasta în condiţiile în care, potrivit comunicatului OMS pentru Regiunea Europei, reducerea aportului zilnic de sare este prima condiţie pentru a diminua riscul bolilor cardiovasculare.
Sodiul este indispensabil bunei funcţionări a organismului. Totuşi, în majoritatea ţărilor europene se înregistrează un consum exagerat de sare. Aceasta este una dintre explicaţiile ravagiilor pe care le fac bolile cardiovasculare printre europeni. Astfel, în 2008, bolile cardiovasculare erau responsabile de 42% dintre decesele consemnate în regiunea europeană. De altfel, consumul de sare este considerat unul dintre principalii factori de risc al bolilor nontransmisibile, în special al bolilor cardiovasculare.
Potrivit studiului care stă la baza acestui comunicat al OMS, consumul mare de sare provoacă creşterea tensiunii arteriale la toate grupele de vârstă: în principal, copiii sunt sensibili la gustul sărat, ceea ce poate deveni mai târziu un obicei de a mânca foarte sărat. Dacă tensiunea arterială peste valorile normale debutează încă din copilărie, cu certitudine se va continua la maturitate, aceşti hipertensivi fiind primele victime ale bolilor de inimă la vârsta a treia. Studiile efectuate la nivel mondial arată că reducerea la jumătate a aportului de sare ar putea diminua cu 24% frecvenţa acci