Islanda este cea mai bună ţară din lume, pentru femeile angajate, arată un raport al Fondului Economic Mondial, citat de Huffington Post.
România se situează pe locul 68 din cele 135 de ţări incluse în cercetare.
Clasamentul a fost realizat ţinând cont de diferenţele dintre bărbaţi şi femei, în patru zone cheie: oportunităţi economice (ce procent din femei lucrează şi câte au joburi care presupun o calificare înaltă); educaţie (câte femei au acces la toate nivelurile educaţionale); sănătate (speranţa de viaţă şi mortalitatea în rândul femeilor); putere politică (cum sunt reprezentate femeile în structurile de decizie, spre exemplu în guvern).
Toate cele 135 de ţări au primit un punctaj, între 0 (inegalitate completă) şi 1 (egalitate completă). România a primit un punctaj de 0,6812, care o plasează aproximativ la egalitate cu Ucraina, China, Malawi, Bangladesh, Italia sau Cehia. În anii trecuţi, România s-a clasat pe locurile 46 (2006), 47 (2007), 70 (2008 şi 2009) şi 67 (anul trecut).
Printre cei mai importanţi indicatori luaţi în calcul de autorii cercetării se numără: raportul dintre bărbaţii şi femeile alfabetizate; raportul între salariile bărbaţilor şi femeilor; raportul între bărbaţii şi femeile cu funcţii în legislativ; raportul între numărul de bărbaţi şi femei şef de stat, în ultimii 50 de ani.
Iată, în continuare, top 10 cele mai bune, respectiv cele mai proaste ţări în care să locuieşti, dacă eşti femeie:
CELE MAI BUNE STATE
1. Islanda
2. Norvegia
3. Finlanda
4. Suedia
5. Irlanda
6. Noua Zeelandă
7. Danemarca
8. Filipine
9. Lesotho
10. Elveţia
CELE MAI RELE
1. Yemen.
2. Ciad
3. Pakistan
4. Mali
5. Arabia Saudită
6. Coasta de Fildeş
7. Maroc
8. Benin
9. Oman
10. Nepal
Islanda este cea mai bu