Ideea organizării unui referendum în primăvara anului viitor în Covasna, pentru înfiinţarea unei structuri administrativ-teritoriale, îi înfurie pe politicienii clujeni.
Atât politicienii de la Putere, cât şi cei din Opoziţie susţin că iniţiativa este nu doar imorală, ci şi neconstituţională. Mai mult, ei consideră că prefectul judeţului Covasna trebuie să atace în instanţă hotărârea Consiliului Judeţean.
Înfiinţarea unităţii administrativ-teritoriale Ţinutul Secuiesc nu este o temă locală (care ar premite, legal, consultarea populaţiei prin referendum local), fiind vorba de graniţele unei ţări, argumentează ei.
Referendum pentru Ţinutul Secuiesc
Astfel, în 11 martie 2012, cetăţenii judeţului Covasna vor fi chemaţi să răspundă cu DA sau NU la întrebările: „Sunteţi de acord cu modificarea delimitării teritoriale a judeţului Covasna conform anexei?” şi „Sunteţi de acord cu înfiinţarea unităţii administrativ-teritoriale cu denumirea «Ţinutul Secuiesc- Szekelyfold» şi cu faptul că judeţul Covasna cu modificările de la punctul 1 să facă parte din această unitate administrativ-teritorială?”.
Consultarea, respinsă de partidele româneşti
Ideea organizării referendumului nu este pe placul politicienilor care fac parte din partidele româneşti. Nici cei din Opoziţie, nici cei de la Putere nu agreează ideea organizării unui „referendum neconstituţional”.
Democrat liberalii nu susţin „bineînţeles” o iniţiativă care face parte din lungul şir al iniţiativelor pe această temă, „dar fără succes”.
„Trebuie verificată legitimitatea acestei iniţiative. prefectul trebuie să atace în contencios această iniţiativă. Bineînţeles că nu sunt de acord cu aşa ceva, le recomand iniţiatorilor să meargă la Constituţie”, a declarat pentru Monitorul de Cluj deputatul PDL Petru Călian. „Este neconstituţional