Vinerea viitoare, cel mai probabil, headhunterii care vor să recruteze executivi de top pentru primele companii de stat în care se va introduce managementul privat vor putea depune dosarele pentru licitaţiile organizate de Ministerul Economiei. ZF face o radiografie a pieţei locale de executive search şi îi prezintă pe câţiva dintre şefii celor mai mari firme de profil de pe piaţa locală, pentru a căror expertiză companiile plătesc anual sume care încep de la 25.000 de euro.
Jobul headhunterilor, care rulează afaceri mici, pe o piaţă de 6-7 milioane de euro anual, este să convingă executivii de top să se mute de la actualul angajator la o companie concurentă. Trebuie să-şi convingă şi clienţii că nu există altcineva mai bun în piaţă decât candidatul pe care ei îl recomandă. Pentru relaţiile pe care şi le-au făcut de-a lungul timpului, pentru documentare, pentru intervievarea candidaţilor şi pentru munca de convingere a acestora, companiile plătesc sume cuprinse între 25.000 şi 50.000 de euro unui head-hunter pentru un proiect de recrutare a unui manager. Tarifele încasate de ei reprezintă, în general, cam 30% din pachetul salarial brut încasat de executivul plasat, însă în cazul proiectelor pentru companiile de stat nu se va putea aplica această regulă, pentru că încă nu s-au stabilit salariile viitorilor manageri.
Totuşi, uneori tarifele pot fi mai mari, în funcţie de complexitatea căutării, pentru recrutările care presupun căutarea unui candidat în mai multe ţări, de exemplu. Deocamdată însă, până când nu văd criteriile impuse în caietele de sarcini, head-hunterii sunt mai rezervaţi în ceea ce priveşte participarea la licitaţie. Totuşi, mai multe companii din piaţă, care nu s-ar putea încadra pentru participare din cauză că nu au birouri şi în alte ţări, se gândesc să facă parteneriate pentru proiectele la stat.
"Sunt interesat