Decizia guvernului grec de a supune unui referendum naţional noile planuri de bailout stabilite de liderii zonei euro riscă să arunce statul elen într-un default de amploare şi să submineze structura zonei euro. Vestea referendumului a zguduit marţi bursele europene şi a aruncat în aer acţiunile băncilor.
Premierul grec George Papandreou a şocat Europa anunţând că va organiza un referendum privitor la noul pachet de salvare stabilit de oficialii europeni pentru Grecia săptămâna trecută.
Printre măsurile convenite figurează un al doilea program de asistenţă financiară, de 130 de miliarde de euro, şi un plan ca băncile, fondurile de pensii şi asigurătorii să accepte o reevaluare în scădere a datoriilor statului cu 50% astfel încât acestea să ajungă la 120% din PIB până în 2020. Proiectul a stârnit furia grecilor din cauza preţului care trebuie plătit - mai multă austeritate, scrie Reuters.
"Cetăţenii sunt sursa puterii noastre, iar cetăţenii vor fi chemaţi să spună «da» sau «nu» acordului. Nimeni nu poate decide în afara grecilor. Avem încredere în oameni. Credem în participarea democratică şi nu ne temem de aceasta. Acest vot de încredere va fi o piatră din temelia pe care vom construi o nouă Grecie", a declarat premierul, citat de The Guardian. Papandreou nu a specificat mai multe detalii legate de referendum, însă ministrul de interne Haris Kastinidis a afirmat că acesta va fi organizat, cel mai probabil, în ianuarie.
Grecii s-au săturat de austeritate
Grecii şi-au făcut deja clară nemulţumirea legată de pachetul de ajutor, care implică măsuri dure de austeritate. Un sondaj de opinie preluat de Reuters arată că 60% dintre aceştia cred că pachetul de bailout va avea efecte negative. De asemenea, circa jumătate dintre participanţii la sondaj consideră că acordul convenit săptămâna trecută la Bruxelles reprezintă o lovit