Studiile de specialitate arată că riscul apariţiei unor afecţiuni precum migrenele sau infarctul este destul de crescut la un anumit interval de timp pe parcursul zilei.
Oamenii de ştiinţă susţin că organismul pare să fie programat să se confrunte cu a anumită boală în funcţie de perioada zilei. Astfel, riscul aparaţiei infarctului, a atacului de cord sau a accidentului cerebral pare să fie destul de ridicat în intervalul 6-10 dimineaţa, informează Daily Mail. Cercetările din domeniu au demonstrat că cele mai multe infarcturi s-au petrecut în prima parte a zilei.
Atacurile de panică sunt "programate" să apară în jurul orei 15, în timp ce primele simptome ale ulcerului gastric apar pe parcursul nopţii.
● Atacurile de cord - intervalul orar 6 -10 dimineaţa
Un studiu publicat în American Journal of Hypertension arată că riscul apariţiei unui infarct sau a unui atac de cord sau cerebral este de 40% mai mare să apară la ora 6 dimineaţa şi urcă până la 49% până la ora 10. Oamenii de ştiinţă au constatat că un infarct care se produce în cursul dimineţii riscă să fie mai grav decât unul produs în cursul serii, iar şansele de supravieţuire sunt mult mai reduse.
● Durerile de gută - ora 7 dimineaţa
Guta este o boală metabolică în care se produce în exces acid uric. Acesta nu se elimină prin urină, aşa cum este normal, ci se depune, sub formă de urati, în articulaţiii sau în alte părţi ale corpului. Studiul specialiştilor ruşi, publicat în jurnalul Chronobiology International, arată că nivelul de acid uric creşte începând cu ora 7 dimineaţa şi atinge punctul maxim la ora 11.
● Alergiile - ora 8 dimineaţa
Simptomele alergiilor se manifestă la ora 8 dimineaţa, potrivit unei cercetări britanice. Muriel Simmons, specialist în alergologie din Regatul Unit, spune că persoanele care suferă de rinită alergică se trezesc dimineaţa strănutâ