Summitul G20 se deschide joi la Cannes cu o agendă dată peste cap de iniţiativa premierului grec Giorgios Papandreu. Liderul de la Atena şi-a surprins partenerii europeni (el susţine că i-ar fi avertizat totuşi) anunţând organizarea unui referendum referitor la planul european de salvare a Greciei. De unde, până acum, liderii din principalele 20 de state din lume urmau să discute o serie de alte subiecte de actualitate mondială, reuniunea de la Cannes de joi şi vineri va fi dominată de criza Zonei Euro. Furioşi pe premierul grec, preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelara germană Angela Merkel se reunesc la Cannes cu responsabilii instituţiilor europene şi cu directoarea FMI pentru a discuta despre noua criză provocată de Papandreu.
În cursul serii de miercuri, premierul grec a fost pur şi simplu convocat la Cannes, la o cină de lucru, în care probabil i se cer o serie de explicaţii. Iniţial, liderul grec nu avea ce căuta miercuri seară pe Coasta de Azur şi cu atât mai puţin joi, la summitul G20. Chemarea lui Papandreu la Cannes - convocarea lui, mai bine zis - era oarecum de aşteptat însă, după anunţul suprinzător de luni. Fără îndoială că primirea care i se face nu este dintre cele mai călduroase.
Ce se poate întâmpla şi ce presiuni pot face Sarkozy, Merkel şi în general liderii europeni, asupra liderului de la Atena?
Trebuie spus că decizia premierului grec de a organiza un referendum - pe care, se pare, îl va pierde dacă va mai fi în post la acea vreme - a dat complet peste cap strategia preşedinţiei franceze a grupului G20, dar şi a membrilor acestui cenaclu restrâns de state bogate sau emergente. Ambiţia lor era să caute soluţii pentru a ieşi din marasmul economic mondial, ori Papandreu nu a făcut decât să provoace şi mai mult haos.
Pentru Sarkozy însă, „planul adoptat săptămâna trecută este singura soluţie pentru a rezolva