Materialul radioactiv furat de la Băiţa - Ştei era păzit de un singur om care, culmea, nici măcar nu ştie când a fost călcat de hoţi
Din minereul cu pricina pot fi extrase mai mult de 150 grame de uraniu fisionabil; România nu are tehnologia necesară
CNCAN a anunţat ieri că, neprelucrat, impactul radiologic al minereului de uraniu existent în cele 8 ţevi este nesemnificativ
Dispariţia minereului de uraniu evidenţiază superficialitatea cu care este tratată securitatea materialelor radioactive. Cele 73,5 kilograme de minereu de uraniu au fost sustrase dintr-un depozit al Companiei Naţionale a Uraniului (CNU), care ar fi trebuit straşnic păzit, chiar dacă este vorba despre materiale cu slabă activitate radioactivă.
În loc să se asigure că materialele potenţial radioactive se află la loc sigur, straşnic păzite şi monitorizate de camere de luat vederi, oficialii CNU au considerat suficientă paza asigurată de un singur om, care, bineînţeles, habar n-a avut când au fost furate cele opt bare cu minereu.
Compania Naţională a Uraniului a informat, la ora 15,14 a zilei de miercuri 26 octombrie, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţii Nucleare (CNCAN) că "personalul de la Punctul de lucru - Sector Ştei din cadrul Sectorului minier Băiţa Plai (fost Sucursala Bihor) a constatat dispariţia a opt surse (în trecut erau numite etaloane - n. red.) echivalente de minereu de uraniu (opt ţevi cu lungimea de aproximativ 3,5 m şi diametrul de 2" - aproximativ 5,08 cm, sudate la capete, conţinând în total cca. 73,5 kg minereu de uraniu)".
Presa locală, cea care a descoperit acest incident, susţine însă că dispariţia celor opt etaloane a fost observată în urmă cu o săptămână de muncitorii care urmau să pregătească cele opt etaloane pentru transportul de la Ştei la Feldioara.
"Luna trecută, CNU a solicitat de la Comisia Naţională pentru Co