Presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea, si-a depus candidatura pentru locul vacant din consiliul de administratie al SIF Moldova (SIF2). Desi la prima vedere nu exista o incompatibilitate legala intre cele doua functii, mai multe directii indica spre o posibila strecurare pe langa legile din domeniu.
Pana la publicarea acestei stiri, Mircea Oancea nu a putut fi contactat.
Insa, exista doua piste ce conduc spre o eventuala incompatibilitate, invocata in ultimele zile de mai multe persoane din piata de capital, actionari ai SIF-urilor.
Conform versiunii consolidate in decembrie 2010 a unei ordonante de urgenta din 2005, membrii Consiliului CSSPP si directorul general trebuie sa nu “sa nu fie membri, atat ei, cat si membrii familiilor lor, in nici un consiliu de administratie si nici actionari semnificativi ai societatilor comerciale care au vreo legatura comerciala si/sau juridica cu persoanele juridice, subiecte ale supravegherii Comisiei” (Art.4, alineatul d).
Confom site-ului SIF Moldova, compania detine 35 milioane de titluri, respectiv 5%,la BRD. BRD este depozitar de fonduri de pensii pe pilonul II, adica direct sub supravegherea CSSPP. Aceeasi situatie si in cazul Bancii Comerciale Romane, depozitar al fondului de pensii BCR, la care SIF 2 este actionar.
Astfel, daca Mircea Oancea ar fi ales de actionarii SIF 2 ca membru in Consiliul de Administratie, la AGOA din 26/28 noiembrie, si va continua mandatul la CSSPP (care expira in vara anului viitor), cele doua functii ar fi incompatibile, dupa ordonanta Comisiei, pentru ca SIF 2 si CSSPP ar avea legaturi comerciale.
O alta eventuala incompatibilitate, mai degraba etica decat legala, este legata de norma data de CSSPP in 2010.
In vara anului trecut, CSSPP a elaborat norma nr.12/2010, in care se mentioneaza “Membr