Termenul "national" este depasit chiar si de realitatile noastre, a declarat miercuri, la TVR Info, Varga Attila, initiatorul unei propuneri privind eliminarea din Constitutie a caracterului national al statului: "Daca ar fi doar o figura de stil intr-o opera juridica deosebita nu am avea nimic impotriva, dar teoretic si, din pacate, si practic poate fi un pretext pentru restrangerea drepturilor minoritatilor nationale".
Varga Attila a mai explicat ca in genere expresia stat national este folosita ca argument impotriva autonomiei: "Noi recunoastem caracterul unitar al statului", a subliniat el.
"Termenul de stat national ne da oarecum ideea de exclusivism etnic din partea majoritatiii", a comentat reprezentantul UDMR.
Grupul parlamentar al UDMR din Camera Deputatilor a depus un amendament la proiectul de lege privind revizuirea Constitutiei prin care se elimina caracterul national al statului roman, cu toate ca dispozitiile actualei Constitutii privind caracterul national nu pot face obiectul revizuirii.
Articolul 1 din Constitutia actuala a Romaniei prevede, la alineatul 1, ca "Romania este stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil".
Conform amendamentului depus de grupul UDMR, articolul 1. (1) va avea urmatorul cuprins: "Romania este stat suveran si independent, unitar si indivizibil". Termenul "national" este depasit chiar si de realitatile noastre, a declarat miercuri, la TVR Info, Varga Attila, initiatorul unei propuneri privind eliminarea din Constitutie a caracterului national al statului: "Daca ar fi doar o figura de stil intr-o opera juridica deosebita nu am avea nimic impotriva, dar teoretic si, din pacate, si practic poate fi un pretext pentru restrangerea drepturilor minoritatilor nationale".
Varga Attila a mai explicat ca in genere expresia stat national este folosita ca argumen