Preţul mediu al apartamentelor de pe piaţa rezidenţială locală a înregistrat, în luna octombrie, cea mai mare scădere lunară din ultimul an, circa 2,4%, potrivit unei analize realizate de portalul imobiliare.ro, iar trendul s-ar putea menţine pe termen scurt din pricina înăspririi condiţiilor de creditare, băncile fiind nevoite să solicite, începând cu 1 noiembrie, un avans de minimum 25% la creditele imobiliare în euro.
Astfel, preţul mediu cerut pentru un metru pătrat util a ajuns, la nivel naţional, la sfârşitul lunii precedente, la 1.023 de euro, cu 4,4% mai puţin decât valoarea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului trecut. "Decizia (mărirea avansului pentru creditele imobiliare în euro n.r.) este un factor de descurajare a creditării. După părerea mea, într-un an, preţurile ar putea scădea cu până la 10%", a declarat pentru gândul Adrian Crivii, director general al companiei de consultanţă Darian.
"Pentru cei care vor trebui să îşi majoreze avansul, va urma o perioadă de aşteptare"
Noile măsuri de creditare prevăd un avans de minimum 25% la creditele imobiliare în euro şi 40% pentru împrumuturile imobiliare în alte valute, dacă veniturile clientului nu sunt exprimate sau indexate în acea valută (20%, în cazul în care sunt exprimate sau indexate în valuta de împrumut). De asemenea, pentru creditele imobiliare în monedă naţională, clienţii vor fi nevoiţi să aducă un avans de cel puţin 15%.
Noul regulament de creditare i-ar putea determina pe potenţialii cumpărători, fie să mai aştepte până când strâng diferenţa necesară pentru avans, fie să se îndrepte către locuinţe care corespund criteriilor programului Prima Casă, este de părere Alexandru Pricop, managing partner Coldwell Banker Affiliates of Romania. "Pentru cei care vor trebui să îşi majoreze avansul, va urma o perioadă de aşteptare. Este de asemenea posibil ca aceşti potenţiali c