Liceenii vor avea ore opţionale în cadrul cărora specialişti în medicină cardiovasculară le vor prezenta riscurile la care se expun prin fumat, consum de alcool şi sedentarism.
Aceasta este tema proiectului lansat ieri de fundaţia Youth Health Programme, care încearcă să-i convingă pe tineri că doar prin sport se menţin sănătoşi. În cadrul proiectului, 50.000 de tineri cu vârste între 15 şi 19 ani vor fi informaţi cu privire la riscurile sedentarismului şi alimentaţiei nesănătoase.
Elevii sar orele de sport
Tot mai mulţi elevi români sar peste orele de educaţie fizică şi îşi scot scutiri medicale, iar industria fast-food înfloreşte. Obezitatea, de care suferă un sfert din populaţie, nu este singura problemă. Ţara noastră se află pe locul trei în lume în ceea ce priveşte rata mortalităţii din cauza bolilor cardiovasculare. Cu atât mai îngrijorător este şi faptul că vârsta la care românii au accidente cardiovasculare a scăzut sub 45 de ani şi doi din trei români mor din cauza bolilor de inimă, potrivit aceloraşi statistici.
Proiectul organizaţiei Youth Health Programme prevede că principalele tentaţii ale adolescenţei - consumul de tutun şi alcool - să fie disecate la clasă, în discuţii cu specialişti. „Pentru noi, adulţii, sportul înseamnă viaţă. Pentru că am înţeles că buna funcţionare şi echilibrul psiho-emoţional se află în strânsă legătură cu activităţile fizice. Mai mult decât atât, este demonstrat că cei care practică sport zilnic îşi îmbunătăţesc stilul de viaţă - de la adoptarea alimentaţiei sănătoase până la renunţarea la fumat. Pentru tineri, sportul este un mod de viaţă", a explicat Dan Gaiţă, preşedintele Fundaţiei Române a Inimii.
Programul se va derula până în 2015 şi va purta numele „I heart sport" şi este implementat de AstraZeneca în parteneriat cu Junior Achievement România şi Fundaţia Română a Inimii. Acel