O bagheta de paine din patru care se vinde in supermarketurile italiene provine din Transilvania, Romania.
"Sunt gustoase, costa putin si par proaspat scoase din cuptor, insa nu e asa. Painea este semipreparata, congelata si dupa aceea reincalzita. Gustul si mirosul de paine proaspata sunt de fapt iluzorii. Si, in plus, nu se cunosc conditiile de igiena in care au fost tinute aceste produse. Italia nu obliga pe nimeni sa scrie pe eticheta de unde provin produsele de panificatie. Ii priveaza pe consumatori de un drept", scriu jurnalistii italieni de la Salerno Notizie.
Importul de paine romanesca este un dezavantaj pentru producatorii de paine din Italia, zdrobiti de o concurenta agresiva, iar cei care castiga sunt doar firmele care se ocupa de asta.
"Din tara lui Dracula sosesc fantasme. Printre consumatorii de paine romaneasca se numara scolarii si muncitorii. Poate daca s-ar introduce obligativitatea specificarii locului de provenienta, pe etichete, am putea alege in cunostiinta de cauza. Am putea vedea ca mancam paine de la Timisoara, din Cluj sau din Constanta. Insa pana in prezent a castigat doar pretul mic", mai noteaza acestia.
Painea din Romania este la jumatate de pret, in comparatie cu cea italiana. Un kilogram de paine transilvaneana costa 2 euro, in timp ce jumatate de kilogram de paine italiana costa intre 4 - 5 euro.
"Acesta este pretul pe care il platim pentru globalizare si libera circulatie a marfurilor pe piata europeana. O valoare, care insa are garantii minime atunci cand vorbim de protejarea sanatatii consumatorului", conchid jurnalistii italieni.
O bagheta de paine din patru care se vinde in supermarketurile italiene provine din Transilvania, Romania.
"Sunt gustoase, costa putin si par proaspat scoase din cuptor, insa nu e asa. Painea este semipreparata, co