Un nou clivaj european s-a produs în urma votului privind primirea Palestinei în UNESCO. Germania a votat cu Statele Unite contra primirii, Franţa a votat în favoarea Palestinei. În acest context, expertul social-democrat pentru politică externă, Gernot Erler, a constatat că Germania a dovedit din nou că nu este un „partener bun”, fiindcă guvernul de la Berlin nu este în stare să dea Uniunii Europene o „singură voce”.
Guvernul federal german s-a grăbit să explice de ce nu a votat pentru primirea Palestinei în organizaţia UNESCO şi de ce s-a alăturat celor 14 state care au votat contra, printre care se aflau Statele Unite şi Israelul. În acelaşi timp, un purtător de cuvânt al ministerului de externe de la Berlin a subliniat că Germania susţine în continuare dorinţa palestinienilor de a avea un stat propriu. Primirea în UNESCO, a continuat purtătorul de cuvânt, prejudiciază procesul de primire în Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU).
Expertul pentru politică externă şi vicepreşedinte al grupului parlamentar social-democrat Gernot Erler consideră votul Germaniei drept o dovadă pentru linia indecisă a politicii externe actuale pe care o practică guvernul federal. Erler a criticat dur guvernul, comparând în faţa presei votul contra primirii Palestinei în UNESCO cu votul Germaniei în cazul Libiei. După izbucnirea revoltei contra lui Gaddafi, Germania s-a pronunţat la ONU împotriva intervenţiei NATO din Libia. Referindu-se la votul unor ţări ale Uniunii Europene, între care şi Franţa, în favoarea admiterii Palestinei în UNESCO, Erler a spus că Germania a demonstrat din nou că nu este un partener bun. Guvernului de la Berlin, a mai adăugat Erler, îi lipseşte voinţa politică de a da Uniunii Europene o singură voce.
Abdallah Frangi, şeful secţiei politice a organizaţiei palestiniene Fatah, şi-a exprimat surpriza faţă de votul german. Într-un interviu acor