Bursa de la Bucureşti a scăzut şi marţi, cu 2,3%, sub presiunea corecţiilor de pe bursele externe, însă investitorii care au vizat acţiunile Azomureş (AZO) au ridicat preţul cu peste 10%.
Temerile investitorilor cu privire la criza datoriilor din zona euro au revenit după ce premierul elen a anunţat organizarea unui referendum privind pachetul de ajutor pentru Grecia, întrucât rezultatele acestuia ar putea duce la un eşec al planului de salvare convenit săptămâna trecută de liderii europeni şi, totodată, la intrarea în incapacitate de plată a statului balcanic.
"Aceste scăderi vin în urma celui mai puternic rally (creştere accelerată -n.r.) care a avut loc în ultimii doi ani. Investitorii s-au obişnuit cu volatilitatea excesivă din acest an, iar «telenovela» grecească pare să fie explicaţia pentru orice mişcare a burselor din ultima perioadă. Problema este că toate aceste tulburări îţi ascund adevărata direcţie în care se îndreaptă economia globală. Până acum indicatorii macroeconomici nu au dezamăgit puternic, iar din acest motiv nu avem motive să ne îngrijorăm", a declarat Alexandru Constantinescu, trader la firma de brokeraj Swiss Capital.
La finalul zilei indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 2%. Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor SIF-urilor şi titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborât cu 2,45%.
"Piaţa se mişcă după filozofia «contrariană». Speculezi perioadele extreme ale unei mişcări şi îţi închizi speculaţia când apare un eveniment ce ar trebui să fie pozitiv pentru poziţia pe care o ai. Se pare că această strategie a funcţionat şi la noi. Momentele de euforie au fost penalizate pe SIF-uri, Transgaz şi Banca Transilvania", a afirmat traderul.
În primele minute ale şedinţei titlurile Azomureş au urcat cu până la 34,9%, însă la finalul şedinţei acestea au dat înapoi, fiind cotate la 1