UE ar trebui să îndemne România şi celelalte ţări care nu au recunoscut independenţa Kosovo să-şi schimbe poziţia. Iată ce spune într-un interviu la RFI preşedintele Parlamentului din Kosovo, Jakup Krasniqi. El speră ca în zece ani, Kosovo să poată adera la UE. Un interviu care mai atinge şi tema sensibilă a conflictelor inter-etnice din Kosovo.
Rep.: Unde vedeţi Kosovo peste cinci, zece sau 15 ani? Vedeţi posibilă o apropiere de UE, de Albania, o poziţie neutră, poate?
Jakup Krasniqi: Aşa cum ştiţi, Balcanii de Vest au acum o perspectivă europeană. Suntem conştienţi că şi Kosovo are drumul său specific. Cea mai bună cale pentru Kosovo ar fi să se integreze împreună cu alte ţări. Croaţia de exemplu merge în acelaşi sens, spre o integrare europeană… Cât despre relaţia dintre Kosovo şi România, vrem să avem relaţii bune nu doar cu Bucureştiul, ci cu toate ţările, cu statele occidentale şi cu ţări care nu se află în Uniunea Europeană.
Rep.: Dar în cât timp credeţi că ar putea Kosovo să devină membră a Uniunii Europene?
Jakup Krasniqi: Obiectivul nostru este să devenim membri ai Uniunii Europene cât mai curând posibil, dar aşa cum ştim, există multe probleme pe acest drum. Totuşi, eu văd Kosovo ca ţară membră cu drepturi depline a Uniunii Europene în circa zece ani.
Kosovo şi România
Rep.: România este una dintre ţările care nu recunosc statul Kosovo. Cum veţi convinge autorităţile de la Bucureşti să se răzgândească?
Jakup Krasniqi: Încă nu am creat relaţii şi contacte cu România, dar am avut în trecut câteva contacte cu parlamentari români şi de asemenea cu europarlamentari români. Cred că trebuie să întărim aceste contacte pe viitor între Parlamentele noastre sau măcar la nivel de membri ai Parlamentelor României şi Kosovo.
Rep.: Dar aveţi canale oficiale de comunicare cu România în prezent