În 1975, Comăneci a devenit campioană europeană absolută la Skien, deşi iniţial clubul din „Ştefan cel Mare“ trăsese sforile ca ea să nu fie inclusă în lotul României.
„Adevărul" vă prezintă timp de zece zile povestea Nadiei Comăneci, cea care a schimbat istoria gimnasticii, obţinând prima notă de 10 la Jocurile Olimpice. După ce ieri aţi aflat cum a ajuns Nadia la Şcoala Sportivă din Oneşti, astăzi povestea continuă cu ascensiunea campioanei, care a fost la un pas să fie blocată în drumul ei spre glorie de către Dinamo. S-a întâmplat în 1975, la Campionatul European din Norvegia. Serialul despre Nadia se va termina la 12 noiembrie, atunci când cea mai cunoscută sportivă din România va împlini 50 de ani.
Rezultatele obţinute de Nadia, începând cu anul 1972, la „grădiniţa" din Oneşti i-au pus pe gânduri pe antrenorii sovietici şi germani. Deşi iniţial au considerat că performanţele româncelor sunt oarecum întâmplătoare, sovieticii au adoptat rapid acelaşi sistem de antrenament folosit de soţii Karolyi. „Germanii, care întotdeauna au fost mai studioşi şi mai metodici, au început să-i mituiască pe diverşi membri ai Guvernului ca să fie lăsaţi să asiste la antrenamentele noastre.
Nemţii aduceau camere video în sala de gimnastică şi ne înregistrau antrenamentele, iar noi ne distram. Îi chemam pe copii lângă mine şi le spuneam în şoaptă bancuri, iar ei râdeau. Nemţii credeau că este un ritual special, dar noi nu făceam decât să vorbim nimicuri. Ulterior, am văzut că germanii au copiat acelaşi obicei la concursuri. Diferenţa e că pe ei nu-i prindea", a povestit Bela Karolyi.
„Grădiniţa" din Oneşti avea duşmani puternici
Profunda schimbare din gimnastică s-a produs la Campionatul European de la Skien, în 1975. „Vinovată"? Nadia Comăneci. Drumul ei spre Norvegia n-a fost însă unul simplu. Se afirmase la ediţiile din 1973 şi 1974