Autor a numeroase lucrari cu care incearca sa puna ordine in multimea de sfaturi aflate in circulatie despre nutritie, doctorul american Andrew Weil este prezent pe rafturile multor librarii din lume, cu numeroasele sale lucrari, adresate atat specialisitlor, cat si publicului larg.
Redam cateva din recomandarile sale intelepte, publicate pe portalul Psychology Today si in diferitele lucrari.
Nu ocoliti ce este gras. Ocoliti ce este prelucrat
Cei vechi mancau grasimi animale fara opreliste, iar asta nu le dauna. De ce? Pentru ca slanina o preluau direct de la animal, grasimea o inghiteau odata cu laptele nesmantanit, iar uleiul il obtineau numai din semintele stoarse la rece.
Procesarea alimentelor dauneaza calitatilor lor nutritive, iar organismul nostru simte ca-l servim cu altceva decat cu ceea ce ne-a dat noua natura.
Panaceul sanatatii se numeste turmeric
Acest cuvant ciudat identifica un condiment popular indian, putin folosit in Europa. In India, este cunoscut inca din antichitate. ca un puternic antiinflamator, capabil sa inlature durerile reumatismale.
Experientele facute pe cobai au dovedit ca ingredientul sau activ, curcumina, previne boala Alzheimer. Nici nu era nevoie de atatea experimente: in India, aceasta boala are rata cea mai mica din lume.
Somon, ulei de masline si de nuci, fructe, legume, vin rosu
Meniul de mai sus nu vindeca nimic, dar previne eficient inflamatiile (ah, ce dureroase sunt!) si cancerul.
Un asemenea regim preventiv poate nu prea place, insa este obligatoriu pentru cine locuieste intr-o tara evoluata, afectata de fumat (chiar pasiv), de stres si de o alimentatie "inobilata" cu adaosuri.
Sa ne ferim de carbohidrati?
Da, fereste-te de glucidele din produse rafinate: zaharul, dulceturile, gemurile