Cum arăta lifestyle-ul unui român gay în perioada interbelică şi în comunism? Cum erau atacaţi şi oprimaţi membrii acestei comunităţi? Un nou eseu răspunde la aceste întrebări. Sursa: HOMOISTORII
De curând a apărut în mediul electronic, în format PDF şi putând fi descărcat gratuit, eseul "Homoistorii. Ieşirea din invizibilitate", îngrijit de Florin Buhuceanu, activist pentru drepturile homosexualilor. Broşura centralizează numeroase dezvăluiri despre trecutul comunităţii gay din România.
După cum arată autorul la începutul eseului, "nu am încercat doar o restituire a unui fragment de istorie românească: interviurile făcute cu 20 de bărbaţi gay şi 2 femei lesbiene mărturisesc despre prelungirea trecutului în prezent, în varii forme".
Buhuceanu porneşte şi de la premisa că "parte însemnată din ce însemna homosexualitatea la finele secolului XIX şi început de XX e greu de recuperat".
La începutul secolului
Cum acest demers a luat startul acum ceva ani buni, Buhuceanu a reuşit să obţină mărturii de la începutul secolului XX. De pildă, de la doamna E.D, care, în 1998, se apropia de 90 de ani.
"În acei ani, vorbesc de perioada anilor ’30, puteai să speri să treci ca domnişoară bătrână fără ca ceilalţi să-şi bată capul de ce trăieşti cu o altă femeie. Acum domnişoară bătrână sună urât, aşa-i. Adela se numea aleasa mea şi toţi o credeau vară îndepărtată, aşa înţelegeam să respectăm convenţiile şi ei, şi noi. O iubeam pe Adela cu care am trăit în casa asta aşa de prăfuită acum, până când s-a prăpădit, da’ nu m-am considerat lesbiană. Ar fi fost ceva patologic. Eu doar o iubeam pe Adela şi o adoram pe Greta Garbo, ce să fie greşit şi urât în asta? Nici nu ţin minte dacă se folosea termenul pe timpuri. Doar despre bărbaţi se mai ştia câte ceva, despre noi, mai nimica. Cu atât mai bine pentru noi, nu atrăgeam atenţia!", se amuză E.D.
Cu