Anul trecut, Fondul Mondial al Monumentelor voia să aducă în România 2 milioane de euro pentru construirea unui Centru Cultural „Constantin Brâncuşi". În august 2011 proiectul se suspendă, iar în urmă cu o lună primarul a anunţat că va face clădirea exclusiv cu banii administraţiei locale.
La Tg. Jiu s-a ajuns la o concluzie decisivă: în oraşul care găzduieşte cunoscutul Ansamblu Monumental al lui Constantin Brâncuşi, nu se poate construi un Centru Cultural în memoria artistului decât din bani publici. Proiectul prin care acest centru putea fi realizat din fonduri private a fost respins.
Clădirea modernă urma să cuprindă informaţii şi imagini despre întreaga creaţie a părintelui sculpturii moderne culese din toată lumea. Erau prevăzute spaţii de expunere şi proiecţii, birouri, terasă, cafenea, spaţiu de recreere etc. Din patriotism local, probabil, investiţiile private sunt considerate însă de rău augur, chiar dacă ele vin de la Fondul Mondial al Monumentelor (WMF).
Pentru restaurarea ansamblului banii Fondului au fost buni
Fondul Mondial al Monumentelor a fost principalul partener al României la restaurarea Coloanei Infinitului, demers început în 1996, la iniţiativa Micăi Ertegün, membră a board-ului WMF şi susţinătoare a restaurării complexului sculptural, precum şi o adevărată promotoare a culturii româneşti prin această organizaţie. Pentru Centrul Cultural, WMF era dispus să doneze iniţial suma de 1,25 milioane euro, valoare care între timp a crescut, apropiindu-se de cifra de 2 milioane euro. Primăria Tg. Jiu urma să asigure infrastructura, iar construcţia era prevăzută să debuteze anul acesta, în septembrie-octombrie. Terenul pentru construcţie era deja achiziţionat şi se află în zona de protecţie, la câteva zeci de metri distanţă de Coloana Infinitului. Locul pe care urma să se ridice noua instituţie a fost cumpărat de Mica Ertegün,