Prin acordarea unui grant în valoare de 39.200 de dolari pentru restaurarea bisericii fortificate Moardăş şi prin participarea ambasadorului Statelor Unite la ceremonia de încheiere a proiectului, bisericile fortificate şi cultura sibiană în general au câştigat un aliat de talie mondială.
CITIŢI ŞI:
Cioabă vrea pedepse mai aspre şi închisoare cu executare pentru şoferii care omoară oameni pe trecerile de pietoni
Povestea de viaţă a fotografului care l-a pozat pe Băsescu râzând în mijlocul preoţilor, la canonizarea lui Şaguna
Valoarea culturală a bisericilor fortificate săseşti este bine cunoscută în toată Europa, dar Ambasada Statelor Unite la Bucureşti este cea care le-a purtat renumele de pe bătrînul continent pînă în Lumea Nouă.
Vinerea trecută satul Moardăş din comuna Mihăileni a primit vizita unuia dintre cei mai înalţi oaspeţi pe care i-a avut de-a lungul anilor: Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark H. Gitenstein. Însoţit de către soţia Libby şi de către ataşatul cultural al ambasadei, doamna Edwina Sagitto, ambasadorul SUA a tăiat panglica la ansamblul fortificat din localitate.
Degradările monumentului au fost stopate, iar reparaţiile de urgenţă au fost executate. Partenerii îşi doresc să continue colaborarea, iar localnicii au învăţat tehnici tradiţionale de lucru şi au început să le aplice în gospodăriile proprii. Este cazul unui tânăr care locuieşte în apropierea monumentului şi care a realizat în curtea proprie un pavaj din piatră de râu aşa cum a învăţat în timpul execuţiei lucrărilor la ansamblul fortificat.
Succesul proiectului a fost confirmat de vizita ambasadorului SUA, care a declarat că „Moardăşul are o moştenire culturală cu o vechime mai mare decât a întregului stat federal nord-american şi sunt bucuros că am putut contribui la păstrarea acestei moşteniri”.
Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai f