* este una dintre opţiunile pe care noul Cod Civil îl oferă familiei moderne * această modificare, dar şi altele legate de logodnă şi căsătorie sunt explicate de notarul Vasile Varga
De la intrarea în vigoare a noului Cod Civil s-a încercat mediatizarea schimbărilor aplicabile de la 1 octombrie, cu scopul informării justiţiabililor. Din păcate, iniţiativele în acest sens nu au fost eficiente în mare măsură, fie datorită limbajului strict de specialitate utilizat de magistraţi, fie "uşurinţei" cu care au fost tratate modificările pe televiziuni. În acest context, notarul Vasile Varga, vicepreşedinte al Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România, a acceptat un dialog săptămânal cu ziarul nostru, pe marginea schimbărilor cu impact major asupra unei categorii largi de cetăţeni şi, lucrul cel mai important, pe înţelesul tuturor. Logodna, căsătoria şi relaţiile patrimoniale dintre soţi constituie temele din acest număr.
- Ce este logodna şi în ce condiţii unul dintre logodnici îi poate cere celuilalt, prin instanţă, despăgubiri pentru ruperea logodnei?
- Logodna este promisiunea reciprocă pe care un bărbat şi o femeie şi-o fac de a încheia căsătoria. Este posibil ca în unele cazuri să se solicite încheierea logodnei prin act autentic notarial, în care să se prevadă clauze cu privire la răspunderea pentru ruperea logodnei. Atunci lucrurile sunt foarte clare, dacă nu, potrivit noului Cod Civil, partea care rupe logodna în mod abuziv poate fi obligată la despăgubiri pentru cheltuielile făcute sau contractate în vederea căsătoriei, precum şi pentru alte prejudicii cauzate.
- Care sunt drepturile şi obligaţiile patrimoniale ale soţilor?
- Drepturile şi obligaţiile patrimoniale ale soţilor sunt diferite în funcţie de regimul matrimonial pe care aceştia îl aleg la încheierea căsătoriei sau ulterior încheierii acesteia, prin