În municipiu numărul locurilor în creşe este mai mic de 200, iar numărul cererilor ajunge la 300. Pentru a fi siguri că o să reuşească să prindă un loc la o creşă din Tulcea, părinţii îşi înscriu copilul imediat după ce s-a născut. Depunerea actelor la timp le oferă o şansă în plus atunci când se stabileşte cine va putea beneficia de acest serviciu.
Directorul Direcţiei de Asistenţă şi Protecţie Socială din cadrul Consiliului Local Tulcea, Ştefania Zibileanu, spune că problema locurilor puţine s-ar putea rezolva după ce vor găsi un nou spaţiu pentru o creşă în cartierul E3 din municipiu. În plus, există şanse ca de la anul la Tulcea să funcţioneze trei grupe de creşă realizate din fondurile Minsiterului Dezvoltării Regionale şi Turismului.
Reporter: Care este oferta locurilor în creşe la momentul de faţă?
Ş.Z.: În municipiu avem patru creşe cu o capacitate de 196 de locuri care sunt ocupate în proporţie de 100%. Aproximativ 90 de cereri au rămas neonorate, iar acest număr este constant de la an la an. La creşa Arabella de pe strada Babadag numărul copiilor dintr-o grupă este de 15, în restul creşelor sunt 20 de copii pe grupă.
Reporter: Când se pot depune cererile?
Ş.Z.: Se pot depune în tot cursul anului, dar cele mai multe ajung la Direcţia de Asistenţă Socială în luna septembrie. Noi putem încadra copii pe locurile libere oricând în timpul anului.
Reporter: Aveţi destui angajaţi care să se ocupe de cei mici?
Ş.Z.: Din schema de personal avem, într-adevăr, un deficit de opt angajaţi. Unele persoane şi-au încetate activitatea, au ieşit la pensie. În ceea ce priveşte asistentele medicale, ele şi-au dat demisia şi au plecat în străinătate.
Reporter: Cum afectează lipsa personalului activitatea din creşe?
Ş.Z.: Nu avem încă probleme. Am organizat concursuri de angajare, conform legii, pentru 15% din personalul