Guvernul a stabilit o listă cu 60 de proiecte prioritare, finanţate din bani UE, în valoare de 7,3 miliarde de euro, conform unui document prezentat în exclusivitate de către Mediafax.
Din suma totală, contribuţia Uniunii, prin programele operaţionale sectoriale sau prin cel regional, este de 4,7 miliarde de euro. Proiectele, dintre care majoritatea sunt abia pornite, respectiv au un stadiu de execuţie de puţin peste 0%, ar urma să ajungă la un grad de finalizare de 5-10% în următorul an.
Cele mai multe proiecte, semnate în 2009, 2010 şi la începutul acestui an, au un stadiu de execuţie de 0-1%, conform sursei citate. Cele mai multe termene de finalizare sunt în perioada 2012-2015.
Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI, a declarat la emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică la Pro TV, că Guvernul va prezenta, odată cu proiectul bugetului pentru 2012, şi o listă cu circa 60 de proiecte de mari investiţii, a căror desfăşurare va fi urmărită săptămânal de Executiv.
"Prezentarea bugetului va veni cu o listă bine definită de aproximativ 60 de proiecte care vor fi săptămânal urmărite de Guvern în modul cum sunt implementate", a afirmat Mihai Tănăsescu.
Lista este împărţită în cinci categorii de proiecte, respectiv autostrăzi, drumuri naţionale, infrastructură locală, protecţia mediului şi termoficare.
1. Proiecte de autostrăzi şi de drumuri naţionale
*Cernavodă-Constanţa. Proiectul cu o lungime de estimat la 432,3 milioane de euro, care este împărţit în două tronsoane, respectiv Cernavodă-Medgidia şi Medgidia-Constanţa. Primul tronson este executat în proporţie de 5%, conform Mediafax.
Ministerul Transporturilor a reziliat anul acesta contractul cu firma franceză Colas, constructorul lucrării. Pe tronsonul Medgidia-Constanţa, construit de consorţiul format din Astaldi (Italia) şi Max Boegl (Germania), stadiul de f