Prăjiturile, în aceeaşi categorie cu nicotina? Rezultatele a 28 de cercetări arată că dulciurile, sucurile şi mâncarea de tip fast-food pot provoca dependenţă.
Potrivit evidenţei Librăriei Naţionale de Medicină din SUA, 28 de studii au fost publicate doar în 2011 privind efectele nocive ale anumitor tipuri de produse alimentare, asupra sănătăţii, scrie Bloomberg.
Citeşte şi:
Ce riscăm dacă mâncăm des produse de fast-food
De ce apar pofta de dulce şi de sărat?
Comunitatea medicală, cea universitară, dar şi mai multe formaţiuni politice din SUA atrag atenţia că mâncărurile, băuturile şi dulciurile procesate industrial nu numai că nu sunt sănătoase, ci influenţează activitatea cerebrală în acelaşi fel cum o fac nicotina, alcoolul, cocaina şi alte stupefiante.
"Dovezile sunt atât de copleşitoare, încât oamenii din domeniu vor trebui să le accepte", a declarat directorul Institutului Naţional pentru Abuzul de Droguri, Nora Volkow. Ea a reamintit că produsele alimentare procesate prezintă aceleaşi efecte asupra creierului precum drogurile.
FOTO Harvard: Ce trebuie să conţină cei doi litri de lichide recomandate pe zi
Ideea că alimentele şi băuturile modificate sau obţinute pe cale industrială sunt foarte dăunătoare sănătăţii este prezentă în comunitatea ştiinţifică de mai bine de zece ani. Dar producţia şi consumul acestora nu au scăzut în ultimii ani, ba dimpotrivă.
Cele mai recente studii arată că băuturile dulci şi mâncarea cu multă grăsime pot crea dependenţă chiar şi la animale. Totodată, creierului unei persoane obeze şi a uneia care se hrăneşte compulsiv prezintă aceleaşi tulburări în circuitele nervoase precum creierul unui narcoman.
Aceste modificări sunt semne ale adicţiei.
Un aliment procesat industrial, odată ingerat, forţează pancreasul să producă insulină pentru a regla nivelul glicemiei din sân