Oficialii FMI au solicitat Guvernului să prezinte o "foaie clară de parcurs" pentru privatizarea companiilor de stat din energie şi transporturi, precum şi pentru liberalizarea preţurilor gazelor naturale şi electricităţii la companii şi populaţie, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.
"Oficialii FMI au cerut să li se prezinte o foaie clară de parcurs privind privatizarea companiilor de stat, inclusiv procedura avută în vedere, precum şi o strategie concretă de liberalizare a preţurilor la gaze naturale şi energia electrică pentru companii şi populaţie", au arătat sursele citate, la finalul discuţiei de miercuri seara dintre liderii coaliţiei şi oficialii Fondului.
Un astfel de plan concret a fost solicitat şi pentru reforma sistemului de sănătate.
Potrivit surselor, oficialii FMI au apreciat măsurile de reformă iniţiate în ultima perioadă în anumite domenii, precum cele coordonate de Ministerul Muncii şi Ministerul Justiţiei.
La finalul lunii octombrie, reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, a declarat că reforma companiilor de stat a încetinit la Ministerul Economiei, dar sunt semnale bune în domeniul transporturilor, unde măsurile se înscriu pe o traiectorie corectă, şi că în cazul în care nu vor fi respectate termenele pentru reforma companiilor de stat, inclusiv prin aducerea de manageri privaţi, atunci condiţiile FMI ar putea fi mult mai stricte.
Guvernul şi FMI au convenit numirea de manageri privaţi la nouă companii de stat în acest, pentru ca anul viitor lista să fie suplimentată cu şase societăţi.
Primele companii la care vor fi aduşi manageri privaţi sunt Poşta Română, Tarom, CFR Marfă, Electrificare CFR, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Electrica Furnizare, Hidroelectrica, Romarm şi Oltchim.
Anul viitor vor fi numiţi manageri privaţi la alte şase companii, respectiv CFR, CFR Călători, Nuc