Şase oameni care au stat izolaţi de civilizaţie un an şi jumătate se vor întoarce la o viaţă normală începând de mâine.
O posibilă misiune umană pe Marte este încă departe de a deveni realitate, dar oamenii de ştiinţă testează deja condiţiile de viaţă de pe Planeta Roşie. Un francez, un italian, trei ruşi şi un chinez au petrecut 520 de zile într-un buncăr din apropierea Moscovei, pentru a fi pusă la încercare capacitatea oamenilor de a rezista departe de casă în cazul unei misiuni spaţiale, scrie presa britanică.
După îmbarcarea la bordul capsulei, pe 3 iunie anul trecut, ei au fost supuşi la teste psihologice, le-a fost monitorizată sănătatea mintală şi au realizat „plimbări marţiene" într-o parcare din Moscova. Aceasta din urmă a fost amenajată pentru a semăna cu suprafaţa de pe Marte. În plus, pentru mai mult realism, comunicaţiile cu personalul exterior au fost întârziate uneori, pentru a anticipa problemele care ar putea apărea în viitor.
Urmează un an de studiu
Deşi lipsa gravitaţiei şi radiaţiile din spaţiu nu au putut fi testate, experimentul a oferit concluzii interesante. Astfel, cea mai grea lună a fost august, deoarece majoritatea rudelor astronauţilor erau plecate în vacanţă şi mesajele de pe Pământ erau puţine. În plus, meniul acelei luni nu a fost foarte variat. Cu toate acestea, unul dintre specialiştii de la Agenţia Spaţială Europeană, Patrick Sundblad, a declarat că „nu am avut niciun impediment dramatic sau o criză. Nu mă aşteptam, dar astronauţii s-au descurcat mai bine decât credeam". Următorul pas al misiunii „Mars 500" va fi analizarea datelor. Aceasta va dura aproximativ un an. Cei şase participanţi vor sta trei zile în carantină medicală.