Autorităţile americane au descoperit că în ultimele zile au dispărut sute de milioane de dolari din banii clienţilor la compania de brokeraj MF Global, care a cerut protecţie sub legea falimentului în urma unor pariuri nereuşite pe datoriile suverane europene. Compania este condusă de Jon Corzine, fost guvernator al statului New York şi fost co-preşedinte al grupului financiar Goldman Sachs.
Recunoaşterea lipsei banilor a făcut ca un acord de ultim moment pentru vânzarea unei părţi importante din MF Global către o firmă rivală de brokeraj să se prăbuşească, scrie The New York Times. De acest acord depindea chiar supravieţuirea MF Global. În schimb, compania a cerut protecţie sub legea falimentului la începutul acestei săptămâni.
Autorităţile americane cercetează dacă MF Global a deviat o parte din fondurile clienţilor pentru sprijinirea activităţilor proprii, în condiţiile în care se apropia hotărât de colaps.
Banii lipsă ar putea fi doar rezultatul unui control deficitar în interiorul companiei, dar ancheta ar putea scoate la lumină ceva intenţionat şi mai tulburător, notează publicaţia americană. La început s-a crezut că lipsesc 950 mld. dolari, însă după refacerea socotelilor în urma cererii de faliment suma a scăzut la 700 mil. dolari, potrivit unor surse apropiate situaţiei. Cu toate acestea, ceea ce a dus la această problemă ar putea fi socotită ca o încălcare a unuia dintre canoanele Wall Street-ului - să nu se amestece banii companiei cu banii clienţilor. Una dintre principale sarcini ale unei firme de brokeraj este de a urmări pas cu pas ce se întâmplă cu banii clientelei.
Corzine, 64 de ani, a încercat să facă din compania cu o istorie de peste 200 de ani o Goldman Sachs în miniatură prin pariuri extrem de riscante. După ce autorităţile au forţat compania să facă publice plasamentele în datoriile unor ţări precum Itali