Economia globală este în pragul unei noi crize a locurilor de muncă, mai acută, care ar putea duce la tulburări sociale resimţite la nivel mondial, atât în ţările sărace, cât şi în cele dezvoltate, avertizează Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM).
Organizaţia estimează că vor fi necesari cel puţin cinci ani pentru ca pieţele muncii din economiile avansate să revină la nivelurile anterioare crizei, scrie BBC.
OIM a realizat un studiu care arată că este probabil ca doar jumătate din cele 80 de milioane de locuri de muncă necesare pentru a readuce rata ocupării forţei de muncă la nivelul de dinaintea crizei să fie create în următorii doi ani şi că stagnarea redresării economice globale a dus deja la creşterea ratei şomajului.
"Avem o şansă mică să evităm o scădere majoră a ocupării forţei de mincă", spune Raymond Torres, directorul institutului, citat de The Guardian.
OIM atenţionează că autorităţile nu mai au mult timp la dispoziţie pentru a preveni o nouă recesiune pe piaţa locurilor de muncă şi că lipsa locurilor de muncă amplifică sentimentul de nefericire al populaţiei, dar şi pe cel de furie.
Studiul arată, de asemenea, că în 45 dintre cele 118 ţări analizate riscul turbulenţelor sociale este în creştere şi că în special există semne de tensiune în ţările UE şi în ţările arabe.
Potrivit datelor oficiale, şomajul în cele 17 ţări ale zonei euro a atins maximul ultimilor 15 ani, ajungând la 10,2%. Tinerii sunt cei mai afectaţi de lipsa locurilor de muncă, rata şomajului în rândul acestei categorii sociale fiind de 29% în Italia, 43% în Grecia şi 48% în Spania. Raportul mai arată că înaintea ultimei recesiuni economice situaţia la nivel mondial era deja "precară", 200 de milioane de oameni fiind şomeri.
OCDE a redus considerabil estimarea de creştere economică pentru anul viitor pentru SUA de la 3,1% la 1,8% şi anticipeaz