Profesorul american Mike Dooley susţine că nu trebuie să ne mai bazăm pe nicio instituţie.
Momentele financiare dificile prin care trece acum întreaga lume vor aduce cu ele o schimbare radicală a mentalităţii umane, crede Mike Dooley, profesor şi scriitor american, declarat „best-selling author" de către publicaţia „The New York Times". El a venit la Bucureşti pentru câteva zile, pentru a participa la o conferinţă pe această temă. Ne-am întâlnit cu Dooley în lobby-ul hotelului unde a fost cazat la Bucureşti. Îmbrăcat în blugi şi purtând o şapcă de sportiv, ne-a întâmpinat cu o dezinvoltură specifică americanilor, care pe noi, est-europenii, încă ne frapează.
Primele cuvinte se referă, evident, la cel mai fierbinte subiect: situaţia Greciei. „Această criză din Grecia care se adânceşte este oglinda a ceea ce se va întâmpla anul viitor: anul viitor va însemna trezirea noastră ca civilizaţie, la responsabilităţile noastre. Prea mult timp am stat cu capul în nisip, toată lumea a făcut asta, fără să-şi asume consecinţele acţiunilor lor sau a faptului că nu au luat atitudine. Acum este ziua plăţii", spune Dooley.
Încă zece ani până la „era de aur"
El a accentuat faptul că am ajuns atât de rău încât, dacă nu luăm deciziile corecte - nu doar grecii, ci fiecare persoană din lume - potenţialul de haos este uriaş. „Premisa mea pentru tot ceea ce predau este că, literalmente, gândurile noastre se transformă în lucruri, devin palpabile. Dacă există tensiune în mintea noastră, există şi rezistenţă, care duce la furtuni de tot felul, oricât de ciudat ar suna.
Potenţialul pentru haos este mare", a arătat el. Dar vestea cea bună este că, în aceste vremuri, oamenii încep să devină conştienţi de puterea pe care o au. „Deşi tranziţia poate fi dificilă, nu există niciun obstacol, deci e clar că acolo vom ajunge. Aceasta va aduce după sine o peri