În urmă cu mai puţin de o săptămână, preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel anunţau soluţia salvatoare pentru ca Grecia să evite intrarea în incapacitate de plată a datoriilor. Miercuri, cei doi lideri europeni urmează să se întâlnească din nou, de urgenţă, cu liderii eleni pentru a asigura aplicarea "integrală, cât mai rapidă, a deciziilor adoptate la summit-ul de săptămâna trecută, care sunt mai importante ca niciodată", potrivit unui comunicat al biroului lui Sarkozy. Franţa şi Germania, reprezentând şi ceilalţi parteneri europeni ai UE, au decis să intervină de urgenţă după ce premierul elen, Giorgios Papandreou, a decis să supună unui referendum planul de salvare a Greciei adoptat în urmă cu o săptămână.
La summit-ul european organizat săptămâna trecută, Sarkozy şi Merkel anunţau că datoria grecilor va fi redusă cu 130 de miliarde de euro mulţumită băncilor care renunţă la aproximativ 50% din creanţele lor. Ieri însă, premierul grec a anunţat organizarea unui referendum în vederea aprobării acordului încheiat la summitul UE privind ştergerea acestei părţi din datoria publică a ţării. "Voinţa poporului grec se va impune. Vor oare grecii adoptarea noului acord sau îl resping? Dacă grecii nu vor, el nu va fi adoptat", a declarat aseară Papandreou.
Cu acest gest, premierului şi-a întors împotriva sa nu doar liderii din zona euro, ci şi-a consternat şi colegii de la guvernare. Cotidianul Le Monde deschidea prima pagină din numărul de ieri notând consternarea preşedintelui francez la auzul acestei decizii. "Gestul grecilor este iraţional şi, în ce-i priveşte, periculos", a fost citat un apropiat al preşedintelui Sarkozy.
Opoziţia cere demisia lui Papandreou
Şi oamenii lui Papandreou s-au revoltat împotriva organizării unui astfel de referendum, şase dintre deputaţii socialişti cerându-i în mod public demi