“Eu nu cred in acest scenariu extrem. In primul rand, legal si procedural, ei (grecii – n.r.) nu pot exclusi din zona euro. Singura posibilitate ar fi ca, unilateral, sa decida ei sa se retraga, dar si aici este posibil sa fie nevoie de ratificarea unor modificari de catre statele membre ale tratatelor europene. Nu cred ca vor vota la referendum iesirea din zona euro pentru ca asta ar insemna dezastru pentru Grecia: daca acum se plang dupa ajutorul dat de FMI si statele europene, daca ies din zona euro nu ii va mai finanta nimeni o perioada lunga de timp. Nu isi vor mai putea plati salariile si pensiile si vor trebui sa se bazeze in acest context doar pe propriul buget”, explica analistul Ionut Dumitru. Acesta este presedinte al Consiliului Fiscal si detine pozitia de analist – sef in cadrul Raiffeisen Bank Romania.
In opinia acestuia, efectele unui asemenea scenariu extrem ar fi negative atat in ceea ce priveste Romania, cat si in Europa, in general.
“Teoretic, euro ar trebui sa fie mai puternic, sa se aprecieze, dar situatia se poate complica pentru cei ce raman (in zona euro – n.r.). Pentru Romania este vorba si de aversiunea la risc. O iesire a Greciei din zona euro ar aduce turbulente externe mai mari, ar mari deficitele, nu doar Romania, ci Europa ar reintra in recesiune. V-aduceti aminte ce s-a intamplat dupa Lehman Brothers? Pietele financiare au inghetat, ar exista o indisponibilitate a finantarii”, atrage atentia Ionu Dumitru, care insista asupra faptului ca acest scenariu este exclus pentru greci pentru ca ar insemna un gest sinucigas, un faliment al Greciei.
Si Matei Paun se declara adeptul ideii ca Grecia nu va merge pe calea iesirii din zona euro.
“I-ar afecta pe dansii (pe greci – n.r.) daca s-ar intampla sa decida iesirea din zona euro. In ceea ce priveste evolutia monedei euro, ar fi mai logica o apreciere, ar