Un nou caz de malarie a fost descoperit în Bucureşti. Peste 30 de pacienţi s-au prezentat cu simpomele specifice malariei la spitalele din România, de la începutul anului.
A fost identificat un nou caz de malarie. La Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale “Dr. Victor Babeş" s-a prezentat un tânăr de 34 de ani cu malarie, care vine din Guineea Ecuatorială, a declarat dr. Simin Florescu, director medical al unităţii.
Potrivit medicului, în prezent pacientul este stabilizat.
De la începutul anului şi până în prezent au avut peste 30 de cazuri de malarie, cu forme mai uşoare şi câteva foarte severe.
Medicul atrage atenţia că atunci când o persoană trebuie să ajungă în astfel de zone, trebuie să se prezinte la un medic specialist pentru profilaxie.
Principalele simptome
Principalele simptome de malarie sunt febră care revine şi frisoane, dureri de cap, slăbiciune, vomă şi diaree. Cea mai comună complicaţie este mărirea splinei. Manifestările pot evolua rapid către malaria severă, caracterizată prin efecte grave, chiar fatale, asupra sângelui din organism, creierului sau rinichilor.
Plasmodium vivax este una dintre cele cinci specii de Plasmodium care cauzează malaria (P. vivax, P. falciparum, P. malariae, P. ovale and P. knowlesi). Toate formele se trasmit prin înţepătura femelei de ţânţar (Anopheles).
Perioada de incubaţie până la apariţia bolii este între 10 şi 21 de zile, însă poate dura până la un an, potrivit experţilor în boli transmisibile de la ECDC.
Spre deosebire de alte tipuri, Plasmodium vivax malaria este foarte rar mortală. În Grecia, din cele 36 de persoane diagnsoticate una singură a murit, respectiv un bărbat de 70 de ani, care avea şi alte boli asociate.